Halland

Företagens jämkningar har tredubblats

Skatteverket har blivit överhopat med ansökningar om skattejämkning från företagare i Halland och Västra Götaland. Skatteverket tror att orsaken till ökningen är att företagen har det tufft ekonomiskt.

Marie Axtelius, som är regionchef på Företagarna Halland, har daglig kontakt med halländska företag och många av dom, säger hon, kommer jämka skatten.

– Många kommer att ta möjligheten att jämka. Det beror på ovisshet. Om man tittar på situationen rent krasst så har det väl inte hänt jättemycket än, men det blir en psykologisk effekt där alla väntar på att det kommer sämre tider framöver.

– Det råder en avvaktande stämning, säger Marie Axtelius.

Jämfört med förra året så har antalet ansökningar om jämkning tredubblats, skriver Göteborgsposten.

Antalet företag som sökt och fått preliminärt beslut om sänkt skatt har ökat från förra årets fyra och ett halvt tusen till drygt 12.000 i år i regionen.

På Skatteverkets hemsida uppmanar man företagen att begära skattejämkning om man förväntar sig lägre vinster det kommande året.

Och det har aldrig hänt tidigare, säger Marie Axtelius.

- Det är historiskt, det är första gången man gör det! Vi är ju jätteglada att man verkligen visar den här förståelsen för småföretagens situation, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista