För att hjälpa barn som mobbas vill Kjell Ekhage starta en mötesplats på nätet. Bilden är arrangerad. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
Halland

Startar mötesplats mot mobbning

Såväl i Åsa som runtom i Halland och Sverige är det många ungdomar som mobbas och trakasseras. Åsabon Kjell Ekhage tycker inte att de får tillräcklig hjälp från skolan eller frivilliga organisationer och resten av samhället.

Nu vill han dra igång en ny mötesplats på webben mot mobbning och hoppas att många unga och vuxna ska ansluta sig.

– Jag vill starta en community, alltså en mötesplats på nätet, där ungdomar kan vara medlemmar för att påverka beslutsfattare och andra i samhället som har lite svårt att ta till sig att det här är ett problem.

Hur fick du idén?

– Jag har en vän här nere vars dotter har blivit trakasserad och utsatt.

Tar inte skolan sitt ansvar?

– Jag tror skolan försöker ta sitt ansvar, men tiden räcker inte.

Du hoppas ju på hundratusentals medlemmar. Är det realistiskt att få ungdomar att lägga 25 kronor på något som man egentligen kan ta del av gratis på nätet?

– Ja, men det här är en speciell sak som vänder sig till beslutsfattare som inte har förstått problemets omfattning. Ju fler medlemmar vi är desto större påtryckning kan vi utöva.

I första hand ska man prata med elevråden på skolorna och fråga om det finns handlingsplan mot mobbning. Om det finns men den inte följs eller inte fungerar kommer skolan att bli uppringd.

– Då kommer vi att ringa upp och säga att vi pratat med elevrådet, att vi har ganska stora resurser bakom oss, att vi engagerar både ungdomar och föräldrar och att vi kommer att hålla ögonen på vad ni gör i fortsättningen, säger Kjell Ekhage i Åsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista