Det blåser lika mycket som för 180 år sedan. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Inget blåsigare klimat än

Det blåser lika mycket idag på svenska västkusten som när vindmätningarna började göras omkring 1830. Det här innebär att än så länge har forskarnas datormodelller om ett blåsigare klimat på grund av att växthuseffekten inte slagit igenom.

Mätningar har sammanställts på Universitetet i Sheffield.

Där stödjer man sig på mätresultat som går 150 till 180 år tillbaka i tiden och som kommer ifrån England, Danmark, Island, Jersey, Färöarna och Irland.  

Men samtidigt räknar forskarna kallt med att det ganska snart ska bli ett mer blåsigt och stormigt väder kring Nordsjön och Nordatlanten.  

Under hela mättiden så har det givetvis funnits naturliga och tillfälliga variationer, när vädret har varit osedvanligt blåsigt och stormarna har radat upp sig ute på Atlanten.

Men att det varmare klimatet skulle ha inneburit mer blåst och fler stormar finns det enligt forskarna inga belägg för - ännu.

Men när vi väl får ett blåsigare klimat så kommer det att märkas på så sätt att antalet dagar med kraftig blåst från väster ökar och att stormbanorna på Atlanten förskjuts österut mot norra Storbritannien, Nordtyskland och Skandinavien.

Tommy Johansson 
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista