Länssjukhuset ska hjälpa patienter att bli rökfria inför operationer. Foto: Fredrik Persson /Scanpix.
Halmstad

Rökstopp inför operationer

Patienter som röker löper betydligt större risker i samband med operationer än andra patientgrupper. På Länssjukhuset i Halmstad har man startat ett nytt projekt för att få rökare att sluta inför operationer.

Anders Dybjer är chef för Länssjukhuset i Halmstad.

– Nu kommer vi att starta med ett projekt där vi projektanställer och bildar en tobakspreventiv enhet. Vi har en projektledare, en ortopedisk kirurg vid Länssjukhuset, som kommer att leda detta. Tillsammans med närsjukvårdens rökavvänjningsenhet kommer vi att kunna erbjuda patienter att kunna bli rökfria inför ett planerat ingrepp.

Hur vanligt är det att man gör så inom sjukvården?

– Det är inte så vanligt att man gör det systematiskt. I Halland försöker vi följa hälso- och livsstilsrekommendationer så långt det är möjligt i alla sjukvårdsbesök.

– En utav de mest viktigaste saker vi kan göra är att råda och hjälpa människor att bli tobaksfria. Det är den enskilt största hälsorisken vi har.

– Det här är ett systematiskt sätt att hjälpa patienten med stöd och hjälp i form av rökavvänjnings-medel och rådgivning, säger Anders Dybjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista