Halland

Kvinnor slutar som målare

Många kvinnliga målare slutar efter bara något år i yrket. Trakasserier från manliga kollegor och att många blir uppsagda är anledningar enligt en undersökning som gjorts i Västsverige.

47 kvinnor som har slutat som målare de senaste fem åren har intervjuats. Enligt undersökningen var varslen en stor anledning till att många slutade, men också att det var ett tungt arbete.

Två av tio upplevde att de blivit trakasserade på sin arbetsplats av manliga kollegor.

– Stämningen är hård men hjärtlig. Men man är absolut med i gänget, säger Angelica Sörensen, målarlärling i Halmstad som har en positiv bild av branschen.

– I fikarummet brukar gubbarna också komma med positiva saker och inte bara trycka ner.

– Det är är ett slitsamt arbete som måste kombineras med styrketräning. Men det är svårt att hinna med, säger Angelica  Sörensen.

I Hallands län har målerförbundet 373 manliga medlemmar och 10 kvinnliga. Det är färre än rikssnittet. Men förändring är på väg. Enligt siffror från Måleribranchens utbildningsnämd är 40 procent kvinnor på måleriprogrammet i årskurs ett på gymnasierna.

– Vad alla än må tycka så kommer fler kvinnor att vara målare i framtiden, och då måste branschen ta denna fråga på allvar, säger Johnny Svensson, första ombudsman på Målarförbundet avdelning 4 i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista