Skogsljud spelas upp i klassrummet i Horred. Foto: Dan Hansson/Scanpix.
Horred

Kvitter i klassrum lugnar elever

I Sjöbyskolan i Horred får eleverna lyssna på fågelkvitter i klassrummet. De gör eleverna lugnare, säger läraren Charlotte Terje.

Det var när skolan skulle renoveras som en kollega till henne läste om Nääs fabriker utanför Göteborg, där ett företag ljudsatt arbetsmiljön med bland annat fågelkvitter. Då väcktes tanken att de kanske kunde göra samma sak på skolan.

– Det lät så spännande. Vi pratar ofta om att det är alldeles för hög ljudvolym inom skolans värld och att vi borde försöka ändra på det. Så då tänkte vi att vi kunde kontakta de här männen och se vad de kunde göra med vår skola, säger Charlotte Terje.

Det kvittrar hela dagarna?

– Det kvittrar hela dagarna och nätterna.

Hur har eleverna påverkats av det här?

– Jag upplever det som att de är mycket lugnare, jag tror att allihopa mår väldigt bra av det. Det är samma känsla som om man sätter på lugnande musik med tillexempel delfinljud. Men det här är med skogsljud.

Men eleverna blir inte passiva av det?

– Nej, det är mycket tankar bakom de här ljuden, det är återkommande ljud hela tiden som väcker än. Det är hög fart i skolan och det är sällan barnen verkar trötta eller passiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista