Senast i oktober så inträffade ett våldtäktsförsök på ett tidningsombud. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Tidningsbud utsätts ofta för våld

Ett tidningsbud i veckan utsätts för våld eller hot i Sverige. I Halland sker upp till två fall om året då buden råkar illa ut.

– På natten ser vi till att åka ut med egen personal så fort som möjligt till platsen där det har hänt för hjälpa personen som har blivit utsatt, säger Jonas Eklöf som är regionchef på Västsvensk tidningsdistribution. 

Det är främst på sommaren som tidningsbuden känner sig osäkra då de delar ut tidningarna. Det eftersom många turister är vakna efter krogbesök och rör sig utomhus.

Senast i oktober så inträffade ett våldtäktsförsök på ett tidningsombud.

– Min kollega kom tillbaka ganska snart efter att det här hade hänt. Man får sällskap de första nätterna på sin runda, sedan när man tycker att det räcker jobbar man själv men då har man telefonkontakt med kontoret eller så har man ett överfallslarm som är kopplat till både polis och Securitas, säger Jonas Eklöf. 

Vad gör man för att tidningsbuden ska känna sig säkra?

– Vi har ett system idag som vi håller på att vidareutveckla. Man rapporterar, via sin mobiltelefon, att man har påbörjat sitt arbete och att man har avslutat det. Har man inte rapporterat får vi upp en varning och då försöker vi att leta upp den här personen, säger Jonas Eklöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista