Elever blir ofta kränkta på internet, säger Eva Ohlsson. Foto: David Magnusson/Scanpix.
Regeringens utredare föreslår:

Polisen ska kunna begära IP-adress

Uppdaterad 16.10
Eva Ohlsson, som arbetar för att minska kränkningar bland ungdomar är besviken över att åtalet rörande Falkenbergsflickorna lades ner. Regeringens utredare Stefan Reimer föreslår nu att polisen ska kunna begära ut IP-adresser vid kränkningar på internet.

Att ungdomar utsätts för kränkningar på internet är vanligt. Det menar Eva Ohlsson som är projektledare för Skruv-projektet, ett våldsförebyggande projekt som drivs av Hallands kvinnojourer.

Hon är upprörd över att åklagaren lade ner fallet rörande den film där 32 flickor i Falkenberg blivit kränkta.

– Jag upplever att de skickar ut en signal om att det är okej att göra såhär. Jag hoppas innerligt att de kommer ändra på lagen, man ska kunna åtala och döma i de här fallen också. Det är lika allvarligt att kränka någon på internet som det är att kränka någon på stan, säger Eva Ohlsson.

Eva Ohlsson har genom sitt arbete med Skruv-projektet varit ute på skolor och träffat elever under tio år. Ett av syftena med projektet är att minska kränkande språkbruk och sexuella trakasserier i ungdomars miljöer.

Eva Ohlsson berättar att hon ofta får höra om elever som blir kränkta via internet, antingen via chattar eller genom bilder. 

– Det finns en särskilt utsatt grupp, unga muslimska tjejer får absolut inte synas på bild på internet. Man kan hota de här tjejerna och utsätta dem för ganska stora risker om man lägger ut bilder på dem, säger Eva Ohlsson.

Regeringens utredare Stefan Reimer föreslår att polisen ska kunna begära ut IP-adresser vid kränkningar på internet. 14 flickor från Falkenberg har JO-anmält en film där de utsätts för sexuella kränkningar.

Polisen kunde i det fallet inte gå vidare med utredningen eftersom de inte hade rätt att begära ut IP-adressen till den dator som lagt ut filmen. Den rätten har man inte idag om det inte är ett brott som ger fängelsestraff.

– Utredningen har kommit fram till att det är rimligt att man ska kunna få ut den typen av uppgifter när det är frågan om brott, det kan även gälla bötesbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista