Sjöfarten satsar på rekrytering

Sjöfartsbranschen behöver rekrytera fler unga till den svenska handelsflottan, men även till andra yrken inom sjöfartssektorn. Under februari ska man därför besöka flera orter i Halland och Sydsverige.

Redan i dag har rederierna svårt att hitta kompetent, utbildad personal. Svårast är det att få tag i sjöingenjörer och bristen är stor.

Fler ungdomar borde få upp ögonen för vilka spännande möjligheter som erbjuds inom sjöfarten, säger man på Sveriges Redareförening. Föreningen har tillsammans med övriga aktörer i den svenska sjöfartsnäringen startat ett projekt för att visa upp sjöfarten för svenska folket.

Satsningen kallas Sjöfartskaravanen och inleddes sommaren 2008 när 18 svenska hamnar från Lysekil på västkusten till Luleå i Bottenviken besöktes av isbrytaren Ymer. Drygt 13 000 besökare räknades in och mediabevakningen var stor.

Satsningen med ett turnerande handelsfartyg var unik och ett led i sjöfartsbranschens arbete att göra sjöfarten mer känd för allmänheten.

­– Sverige är en ö i transportsammanhang, nästan alla varor som fraktas till och från Sverige går sjövägen, säger Per A. Sjöberger på Sveriges Redareförening, som är branschorganisation för den svenska sjöfartsnäringen.

Nära 2 500 ungdomar besökte Sjöfartskaravanen på Svenska Mässan i Göteborg hösten 2008. Nu fortsätter sjöfartsnäringen satsningen.

Under de närmaste fem veckorna i februari och mars besöks 20 orter i Skåne, Blekinge, södra Halland och södra Småland. Såväl i Sverige som internationellt behöver sjöfarten utbildat folk och efterfrågan på svenska sjömän blir allt större.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista