Halmstad

Vägglöss frodas i studentlägenhet

Lina Johansson i Halmstad har drabbats av vägglöss men trots bekämpning har hon inte blivit av med skadedjuren. Lina Johansson är missnöjd över hur Halmstads Fastighets AB, HFAB, har agerat.

– Det är mest i sängen, man kan inte se dem nu men de kryper här under sängen. Det är under natten man får sina bett.

Hur märker du av det?

– Jag märker det när jag vaknar, av utslagen och att de kliar, säger Lina Johansson.

Vägglöss kommer oftast hem genom resväskan då man varit utomlands, de gömmer sig i håligheter runt om sängen och biter en på natten. Lina säger att HFAB inte hjälpt henne tillräckligt.

– Vi har gjort det mesta, de har inte varit till så jättestor hjälp.

Ulf Hoffstedt som är kommunikationschef på HFAB tycker dock att de gjort vad de har kunnat och säger att de har hjälpt henne med saneringen.

– Just i detta fallet har det skett sanering med koldioxid som är den gängse metoden. Vid en utvärdering den 13 januari visade det sig tyvärr att alla vägglöss inte var borta. Nu tar vi ett nytt tag och går vidare i saneringen, säger Ulf Hoffstedt.

– Det är en väldigt tråkig situation och man måste ha respekt för hyresgästen, däremot är vägglöss etablerade i Sverige idag och sånt här han inträffa. Det viktiga är att man tar tag i det på ett seriöst sätt.

Vad har ni gjort mer för att hjälpa henne?

– Vi har erbjudit henne en evakueringslägenhet. Här väljer hyresgäster lite olika, en del väljer att bo kvar en del vill inte bo kvar. Just denna hyresgästen vill inte bo kvar.

Hur har ersättningslägenheten varit? 

– Hon har blivit erbjuden en lägenhet på Andersberg, av olika skäl tycker hon inte att det är riktigt bra. Den uppfattningen delar inte vi, utan vi anser att hon har fått ett bra alternativ med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut, säger Ulf Hoffstedt.

Vägglöss

Vägglöss är blodsugande. På dagtid lever de i sängbottnar, madrasser eller möbler och i skymningen kommer de fram. Tecken på att vägglöss finns är fläckar av spillning, rester av lössens hud och levande vägglöss på platser där de kryper in och gömmer sig.

Källa: Anticimex

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista