Varberg

Mögelskada på Brunnsbergsskolan

Brunnsbergsskolan i Varberg kanske måste rivas. Fukt och möjligen mögel har hittats i skolans golv, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Jörgen Warborn.

– I måndags fick vi information om att det finns någon form av mögelskada i byggnaden.

Hur är det för skolbarnen och personalen att jobba i Brunnsbergsskolan idag?

– Det kan jag inte svara på, jag förutsätter att man ser utifrån arbetsmiljön och vidtar nödvändiga åtgärder för att se till att det är tryggt och bra för både barn och personal.  

Det var i höstas som personalen klagade på att det luktade källare i Brunnsbergsskolans lokaler i Varberg. 

En konsult har nu kommit fram till att det finns fukt och mikrobiell påväxt, som mögel, röta eller bakterier, på syllarna i bottenplattan. 

Enligt konsulten ska det inte vara farligt för dem som vistas i lokalerna men däremot behövs det en genomgripande renovering av golv och väggar. 

Personalen säger att varken elever eller anställda har några besvär, och det är redan bestämt att skolbarnen ska flytta till Hagaskolan. 

I stället har man talat om att låta barnen från Smultronställets förskola flytta in men nu är det frågan om det är någon idé. 

Kanske blir det billigare att helt enkelt riva Brunnsbergsskolan och hitta en annan lokal till barnen från Smultronstället. 

– Vi har diskuterat renovering och att det skulle vara mer kostnadseffektivt att riva byggnaden. Men jag tror det är för tidigt att säga var man landar. Men för barnen som går i förskolan, där tanken var att de skulle flytta in i brunnsbergsskolans lokaler, blir det åtminstone fördröjning och kanske blir det inte av alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista