Frikyrkor får färre medlemmar

Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, Frälsningsarmén och Svenska missionskyrkan är samfund som har minskat under de senaste åren.

– Jag tror att det är samma som slår igenom hos oss i frikyrkan som i föreningslivet, att man inte vill ha en uppbunden tillvaro, säger Britta Hermansson, pastor vid Immanuelskyrkan i Halmstad, som tillhör Missionskyrkan.

– Jag tror inte att det beror på att det andliga sökandet är mindre, jag tror att det tvärtom är större idag.

Totalt sett har frikyrkornas medlemmar, eller betjänade som det kallas, minskat från 2006 jämfört med 2007, med siffror från Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST.

Svenska alliansmissionen och Svenska Missionskyrkan är frikyrkor som fått färre medlemmar. Ökat har till exempel Islamiska församlingar och Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd.

Britta Hermanssons teori, om att det anliga sökandet är större nu, får stöd från en studie som visar att personer under 40 år visar ett större intresse för religiösa frågor än personer över 40. Men varför minskar då medlemsantalet hos frikyrkorna?

– Kanske har det med våra traditioner att göra, att vi behöver förnya ramarna för hur vi möter varandra med det som är det andliga budskapet, säger Britta Hermansson.

Magnus Hagevi, statsvetare vid Växjö universitet, har forskat kring religion och politik och han har gjort studien som visar att unga funderar mer på religion än äldre. Magnus Hagevi tror att det beror på att unga inte tvingats in i kyrkan.

– Generationen från 40- och 50talet var de som gjorde uppror och sa hej och tack till religionen. De började även med sambo i stället för att gifta sig, de döpte inte sina barn och så vidare.

– Därför har man vuxit upp under ett förhållande när det inte har funnits religiösa inslag. Samtidigt har det inneburit en frihet. När de har haft ett religiöst behov har de själva fått söka efter detta, säger Magnus Hagevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista