Falkenberg

Kommunråd nöjd med energiplan

Regeringen presenterade på torsdagen en gemensam uppgörelse om energin och förbudet mot ny kärnkraft i Sverige tas nu bort. Trots centerpartiets svängning i kärnkraftsfrågan är Mari-Louise Wernersson, Falkenbergs centerpartistiska kommunråd, mycket nöjd.

– Jag är verkligen lättad och glad i dag över den här uppgörelsen. Det här betyder mycket för satsningarna på förnyelsebar energi.

– Jag är stolt över det arbete som har gjorts och över att man är överens i partierna. Det har varit en låsning i energifrågorna som inte varit bra varken för vårt parti eller för landet. Nu går vi i Sverige för bräschen för miljöpolitiken, säger Mari-Louise Wernersson.

Hur ser du på risken att ni som är ganska kraftfulla kärnkraftsmotståndare har tappat trovärdighet hos väljarna?

– Jag tror inte att vi har tappat mark där. Vi är inte bara emot, vi är också för och det vi är för är förnyelsebar energi. Och den överenskommelsen vi har sett idag ger kraftfulla insatser där.

– Det är inte bara ett motstånd utan ett förespråkande för förnyelsebar energi.

Också Ringhals vd Bertil Diné är mycket nöjd över regeringens besked i dag, att det nu blir tillåtet att bygga nya kärnkraftverk på platser där det redan finns kärnkraftverk, när de har tjänat ut.

– Vi kan inte annat än glädjas åt ett sådant beslut. Jag tolkar det som att vi får ytterligare acceptans för det vi håller på med.
När är det aktuellt för att bygga nytt?
– Vi räknar med att vi har kvarstående drifter på alla blocken i minst femton år. Jag vågar inte säga vad vi gör för bedömning om tio år, säger vi ytterligare tio år eller förkortar vi bedömningen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista