Misskött äldrevård

Allvarliga avvikelser redan 2007

Bäckagårdsutredningen friade ansvariga politiker och chefer. Det eftersom de bara hade fått information om personalproblem. Men rapporter om avvikelser i den medicinska vården bör ha nått ansvarig politisk nämnd redan våren 2007. 

Medicinska avvikelserapporter redovisas nämligen vid varje sammanträde med Hemvårdsnämnden och de sammanträder en gång i månaden. Och sådana rapporter lämnades av medicinskt ansvariga på Bäckagårds avdelning två redan våren 2007.  

En genomgång av revisorernas rapport visar alltså att medicinska avvikelser rapporterats. Våren 2007 upptäcktes bland annat brister i de äldres munhygien sedan en vårdtagare varit hos tandläkaren som uttryckt sin förvåning för en anhörig. Detta ledde till att samtliga vårdtagares munhygien gicks igenom.  

Hösten samma år diskuterar ansvarig sjuksköterska på avdelningen ytterligare medicinska avvikelser.

Kommunhälsan konstaterar i en utredning i februari 2008 att ”vårdtagarna inte alltid sätts i främsta rummet”.

Under våren samma år fortsätter rapporterna komma. Sjuksköterskan på avdelningen såg så allvarligt på hela den medicinska situationen att hon kontaktade sin chef.  

Vid midsommar beslutar personalen på avdelning två att inte informera om att ordinerad medicin inte fanns på avdelningen. Detta eftersom personalen inte tyckte att vårdtagaren behövde medicinen. 

Den läkare som skrivit ut medicinen tog då kontakt med den då tillförordnade förvaltningschefen men läkaren upplevde att han inte riktigt togs på allvar.
I september och oktober började Lex Sarah-anmälningarna komma och först då säger sig hemvårdsnämnden bli informerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista