Andelen elever som läser ett språk till förutom engelska och svenska minskar. Foto:Yvonne Åsell/Scanpix.
Halland

Val i 5:an avgör framtidsstudier

Möjligheterna att komma in på rätt program på högskolan påverkas av vilka val eleven gör redan i femte klass. De nya antagningsreglerna med meritpoäng gör att språkvalet som görs vid 12 års ålder är viktigare än någonsin.

– Att man väljer ett språk och behåller det, och att man läser samma språk i gymnasieskolan, har betydelse för de nya så kallade meritpoängen.

– Om man gör på det sättet har man stora möjligheter att skaffa sig de maximala antal meritpoäng man kan få, säger Leif Strandberg, utredare på Högskoleverket. 

Det är över 3000 halländska femteklassare som ska göra sina språkval till sjätte klass. De är 12 år och ska avgöra om de vill ha bästa möjligheten att komma in på högskolan eller inte. Allt hänger inte på om man väljer ett tredjespråk eller inte, men de nya reglerna ger en signal om att språk är viktigt. 

– Fördelen är att det signalerar att man ska läsa mer främmande språk. Man får meritpoäng för extra matte och områdeskurser som har koppling till det område man söker till på högskolan så småningom.  

I Sverige har man märkt av att andelen elever som läser ett språk till förutom engelska och svenska minskar och de nya reglerna är ett sätt att vända utvecklingen. Men Leif Strandberg ser också negativa sidor med reglerna. 

– Nackdelen är att det är ganska krångliga regler, de är inte alldeles lätta att sätta sig in i. Det betyder också att tidiga val har betydelse. Det kan man ha synpunkter på, om det är rimligt att elever i årskurs fem ska göra väl genomtänkta val med tanke på senare högskolestudier. 

Därför är det viktigt att eleverna får hjälp med sina val.

– Där har skolan en viktigt roll, men det är ändå så att de är så unga att föräldrarna får naturligtvis en viktig roll med, säger Leif Strandberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista