Hitta hem till flyktingbarn svårt

Kungsbacka har svårt att hitta familjehem åt ensamkommande flyktingbarn. Många barn får bo på institution under tiden och det kan ta mer än ett halvår för barnen att få ett hem.

Ulrika Nordström, som är introduktionssekreterare i Kungsbacka, säger att vissa barn känner sig glömda:

– Det var en pojke som uttryckte sig i såna termer, ”Är det ingen som vill ha mig?”

Hur många barn väntar på att få ett familjehem i Kungsbacka?

– Just nu har vi ett syskonpar. En bror som är 16 år och en lillebror som är 12 år som är från Afghanistan som behöver ha ett familjehem. Vi har precis fått en ny anvisning från en pojke som är född 1993 från Afghanistan som behöver en familj, säger Ulrika Nordström, introduktionssekreterare i Kungsbacka.

Kungsbacka hade ett avtal med Migrationsverket om att ta emot fem barn under förra året. Lika många barn ska kommunen ta emot i år. Totalt behövs det ungefär tio familjer.

Kungsbacka har valt att ge de ensamkommande barnen ett familjehem medan andra kommuner har, som Varberg, ett gruppboende.

Men att hitta familjer till barnen är svårt inte minst att hitta familjer som faktiskt passar ihop med barnen. Det är av stor betydelse att de hamnar i ett bra hem.

– Det är ju allt för de här barnen som inte har någon här i Sverige. Så ser det ut då, för de barnen som väntar på anvisning, de har ingen i Sverige. Annars skulle de ha blivit placerade hos släktingar, säger Ulrika Nordström, introduktionssekreterare i Kungsbacka.

I Varberg har man plats för sex flyktingbarn i sitt gruppboende. De som bor där just nu kommer från Somalia, Irak och Afganistan och är mellan 16 och 18 år.

Peter Hultén som är handledare på ungdomsboendet säger att relationen till barnen är lite speciellt eftersom de inte är föräldrar, men ändå vuxna förebilder.

Barnen stannar på boendet under tiden de väntar på besked om uppehållstillstånd. Allt ifrån tre månader upp till ett år.

– Man funderar väldigt mycket på sitt ärende. Vad som ska hända, om man får stanna i Sverige eller inte, säger Peter Hultén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista