Hylte

Upprörda reaktioner efter politikerkommentar

Kristdemokraten i Hylte kommun Tom Barkströms uttalande på ett internetforum, där han ger syrliga kommentarer till föräldrar som tycker det blir dyrt att skicka med matsäck en gång i veckan till sina barn i skolan, har väckt diskussioner.

På fredag förmiddag gick kommunens barn- och ungdomsförvaltning igenom hur det ser ut på skolorna i Hylte med extrautgifter för föräldrar. Skolan ska ju enligt lagen vara avgiftsfri.

Mikael Falk som är barn och ungdomschef i Hylte kommun säger att det inte är obligatoriskt att ta med sig frukt och fika. Det är den uppgiften han fått från rektorerna.

Är det rimligt att ta med sig fika en gång i veckan?

- Det är ju frivilligt, så att, det måste man ju säga att det är ok då, säger Mikael Falk.

Men föräldrar har reagerat och tycker att skolorna inte ger några signaler om att det skulle vara frivilligt.

En av de är Marika Rissanen:

- På lappen står det att vi ska skicka med en fika och det står ingenting om att det är frivilligt. Jag såg en lapp som en annan förälder fått där det stod medtag lättare fika. Ingenstans stod det att det var frivilligt.

Är det ett problem i vissa familjer att ha råd att ta med fika till skolan? 

- Ja, det är ett jätetproblem. För många är uppsagda i de här tiderna, lever på a-kassa. Vissa lever på socialen, och de här extrautgifterna finns inte med i socialbidragsnormen. Det är jättemycket extra pengar som inte finns alltid.

Vad skulle du vilja säga till politiker i Hylte?

- Att sätta sig in i verkligheten innan de uttalar sig och inte sparka på de som redan ligger. Här finns så många familjer som hr problem med ekonomin och att så att Barkström kan uttala sig på det viset. Det tycker jag är förnedrande och fruktansvärt, säger Marika Rissanen.

Förvaltningschef Mikael Falk säger att frågan ska diskuteras i rektorsgruppen och eventuellt kommer man ge ut tydligare riktlinjer i skolorna om att matsäck är frivilligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista