Halland

Halländska fiskefartyg ska skrotas

I vår börjar skrotningarna av halländska fiskefartyg. Fiskeflottan är för stor, både i Sverige och inom EU, och för mycket fisk tas upp. Därför måste upp mot hälften av båtarna bort.

– Vi har genomfört en skrotningskampanj i Östersjön och precis avslutat den. Nu håller vi på att ta fram en plan för Västerhavet, säger Axel Wenblad, generaldirektör för Fiskeriverket. 

Han kan inte uppge några exakta siffror eftersom Fiskeriverket håller på att räkna på det.

– Det kommer att behövas en rejäl minskning av fiskeflottan på en 30-50 procent för att få lönsamhet. Det är en av de drivande krafterna för oss att den enskilde fiskaren ska kunna leva på och tjäna pengar på sitt fiske, säger Axel Wenblad, generaldirektör på Fiskeriverket.

Slutfacit på ostkusten blev att Fiskeriverket betalade 54 miljoner för att få sex stora fiskefartyg skrotade. Sverige betalar en fjärdedel av skrotningskostnaden, EU resten.

Priset bestäms i förhandlingar med fiskebåtsägaren, som börjar med att lämna ett anbud på hur mycket han vill ha för att skrota sin båt och så försöker man komma överens.

Det ska vara fiskefartyg som är igång på riktigt, några bryggseglare betalar man inte för säger Axel Wenblad, som tror att det många västkustfiskare är intresserade.

– Vi kommer att få in många för det är också en besvärlig situation inte bara för Hallandsfiskare utan för alla fiskare på Västkusten. Jag räknar med att i slutet av mars eller början på april kommer vi att vara ute, säger Axel Wenblad.

Det betyder att redan i år kommer halländska båtar att försvinna från hamnar?

– Ett antal beroende på om man vill. Det är helt frivilligt. Det är fiskaren själv som avgör om man vill lämna in anbud eller inte, säger Axel Wenblad, generaldirektör på Fiskeriverket.