Halmstad

"Stor risk att innerstan dör ut"

Beskedet att musiken från Wallins salonger i Halmstad inte får höras starkare än 25 decibel i grannarnas sovrum kan få följder även för andra musikställen i Halmstad. Grannar till ett par andra krogar har inväntat domslutet som kan bli ett vapen i deras kamp mot störningar.

Ägaren till Wallins salonger Mikael Wallin befarar att det nu kan bli problem även för andra nöjesställen.

– Det har påverkat ett par krogar. Någon har evakuerat en lägenhet och de har fått påstötningar från miljö- och hälsa för att hyresgäster klagat. Nattklubbar i sig påverkas och det är en stor risk att innerstan dör ut, säger Mikael Wallin.

Beskedet från miljööverdomstolen att musiken inte får höras starkare än 25 decibel i grannarnas sovrum är helt i linje med Socialstyrelsens regler. De har tidigare tillämpats bland annat mot den förre idrottsstjärnan Tomas Brolins krog i Stockholm.

Men i Halmstad är det först sedan Wallins salonger öppnat som miljökontoret har fått klart för sig att det finns ett särskilt riktvärde för musik på 25 decibel. Man har hittills tillämpat 30 decibel som gäller för ljud i allmänhet.

Miljö- och hälsoskyddschefen Roger Weman har inte läst domslutet men säger att om det är entydigt finns det åtminstone två krogar där grannar nu kan tänkas driva sina fall vidare.

Enligt Roger Weman bör det finnas andra lösningar än att stänga Wallins salonger, alltifrån mer ljudisolering till att göra om störda bostäder till kontor.

Efter ett möte med hyresvärden på lördagen håller även Mikael Wallin flera vägar öppna:

– En lösning är ju att avveckla och flytta. En annan lösning kan vara att ändra lite inriktning på vissa grejor vi gör i stället.

Att ni har en tystare verksamhet helt enkelt?

– Ja, vi har massa verksamhet som är tyst i dag, så på så sätt är det inga problem, säger Mikael Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista