Halland

Dåliga kunskaper om hästföretag

Myndigheterna har dåliga kunskaper hur företag med inriktning på hästar fungerar. Det rimmar dåligt med ambitionerna att Halland ska vara ett bra län för hästföretagare. Det anser ett par ledande experter i branschen.

– Man känner inte till det modera hästföretagandet, säger Karin Lundqvist vid LRF Konsult i Halland som är specialist på hästföretag.

– Många ser hästföretagandet som det var för 10-15 år sedan. Men det har utvecklats otroligt mycket och det dyker   upp nya nischer inom näringen hela tiden.

Om eget företagande generellt uppmuntras av samhället så är det inte så inom hästfacket, tycker Elisabeth Falkhaven vid HästHalland, ett kunskaps- och samarbetscentrum inom Hushållnigssällskapet.

– Det finns fortfarande en attityd både från myndigheter men också från vanligt folk att de som är hästföretagare har ett företag runt sitt eget intresse.

De som vill satsa på någon hästverksamhet har oftast ett stort hästintresse, men det räcker inte, enligt Elisabeth Falkhaven:

– När det gäller att vara hästföretagare är det inte bara att kunna om själva hästen utan det gäller att tänka och agera som en företagare, säger Elisabeth Falkhaven.

Vad ska då kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter göra för att hästbranschen ska kunna fortsätta att utvecklas?

– Att vara ute i verkligheten och se hur hästföretag fungerar, säger hon.

Karin Lundqvist:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista