HALLAND

Landstinget visar underskott

Kostnaderna fortsätter att öka okontrollerat inom Landstinget Halland. Prognosen i augusti talade om minus elva miljoner kronor för 2008, facit visar sig vara drygt 27 miljoner back. Och för första gången går landstingets soliditet under 60 procent.

Trots minusresultatet tycker landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson att det finns anledning till panik.

– Det är ett allvarligt läge, men vi har den starka ekonomin i botten som gör att vi inte behöver ta till panikåtgärder. Men det fodrar ett ordentligt jobb, det gör det ju, säger Mats Eriksson.

Det bokslut som landstingets tjänstemän presenterat visar hur de senaste tre årens goda plusstaplar i resultatdiagrammet tvärvände. Från plus 225 miljoner 2007 till minus 27 förra året.

Förklaringarna är sämre värde på aktier och värdepapper, rekordstora investeringar i sjukhusen, särskilt i Varberg, och mindre skatteintäkter.

Men höstens finans- och arbetsmarknadskris syns inte i bokslutet för 2008. Det kommer att dröja till 2010 eller 2011, och nödvändigtvis blir det inte så allvarligt tror Mats Eriksson.

– Vår bedömning är att har vi verksamheten i balans då klarar vi 2010 och 2011 genom att övervintra. Men vi klarar inte både obalans i den egna verksamheten och sviktande skatteunderlag.

När det gäller de ekonomiska underskotten så har redan förvaltningarna fått sparkrav. Sjukhusen har redovisat omfattande sparåtgärder för nästa år. Men hur det nya underskott som dagens bokslut visar ska hanteras tänker politikerna tala om först i början av mars.

Något stalltips vill inte landstingsstyrelsens ordförande ge idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista