Sjukhuset i Varberg tvingas använda sig av bemanningsläkare. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
VARBERG

Många stafettläkare på akuten

Satsningen på egna akutsjukvårdsspecialister på Sjukhuset i Varberg blev inte vad man hoppades på. Sjukhuset tvingas fortfarande ta in många stafettläkare som till stor del tar hand om nattjourerna.

– Vi är inte tillräckligt många akutläkare för att kunna ta på oss ansvaret för alla nätter. Därför är vi än så länge beroende av bemanningsläkare. Grovt sätt är vi väl under 80 procent av nätterna tvungna att använda oss av bemanningsläkare, säger verksamhetschefen på akuten Lars Schagerlind.

Sjukhuset i Varberg var bland landets första, då man 2004 valde att satsa på egna akutspecialister. Men sjukhuset stötte snart på problem med att rekrytera läkare som ville satsa ett antal extra utbildningsår för en akutspecialistutbildning. Vilket socialstyrelsen för övrigt beslutade om först 2006.

Istället har man tvingats ta in staffettläkare, främst nattetid som grovt skattat innebär en fördyring med 50 procent.

– Men vår ambition är givetvis att vi så snart som möjligt ska slippa detta. Det är dyr lösning och det är ingen bra lösning, säger Lars Schagerlind.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista