Halland

A-kasseregler stoppar brandmän

Deltidsbrandmän som varslas och sägs upp från sina ordinarie jobb tvingas välja mellan att fortsätta som deltidsbrandmän och då förlora den fulla a-kasseersättningen eller lämna räddningstjänsten.

A-kassan sätter stopp för brandmän. Om inte reglerna ändras kan det snabbt ställa till med problem.

– Jag tycker det är väldigt fel eftersom det är ett yrke som som behövs och dessutom är det svårt att få tag i personal, säger Lina Nilsson är deltidsbrandman i Laholm och är en av dem som drabbas.

Det är nya begränsningar i a-kassan som drabbar deltidsbrandmän som förlorat sina ordinarie jobb som följd av lågkonjunkturen.

Varje gång de rycker ut räknas det som arbetstid. När karenstiden är slut efter 75 dagar kan de inte fortsätta som brandmän och samtidigt behålla full a-kasseersättning.

För de allra flesta är ersättningen från a-kassan värd betydligt mer än ersättningen från räddningstjänsten, som inte på långa vägar räcker för att försörja en familj. Det här kan snabbt få negativa konsekvenser för räddningstjänsten och för möjligheten att rädda liv.

Det räcker i vissa fall att en deltidsbrandman försvinner ur en jourgrupp för att till exempel rökdykning inte kan genomföras. Dessutom vill de allra flesta deltidsbrandmän fortsätta.

– Jag kommer att göra allt för brandmannayrket, säger Lina Nilsson.

– Jobbet innebär att hjälpa människor och det är spännande att inte veta vad som händer nästa gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista