Halland

Nätverk för utländska företagare

Halländska företagare med utländsk bakgrund kan hjälpa varandra att hitta nya marknader. Det är tanken bakom ett projekt som Region Halland dragit igång.

Vad målgruppen har för behov och önskemål, vet idag inte projektledaren Bitte Lydén, vid Region Halland.

– Det är svårt att veta för vi har så lite kontakt med företagarna med utländsk bakgrund i Halland. Det är det första vi vill förändra. Men man kan tänka sig att även om de som har lyckats med att starta ett eget företag utan att ha kontakter med myndigheter kan ha behov av viss utbildning i tillexempel marknadsföring.
Vad får du för första reaktioner?
– Väldigt positiva reaktioner, säger Bitte Lydén.

Region Halland har haft ett första möte i Varberg med företagare med utländsk bakgrund. Ett nytt möte ska hållas i maj, då tillsammans med samarbetspartnerna Exportrådet och ALMI.  

Vad man hoppas är att skapa ett nätverk där företagare kan ta del av, och inspireras av varandras erfarenheter. Nätverket kan också göra det lättare att få del av olika stödformer och andra utvecklingsmöjligheter. 

Men den första uppgiften för Bitte Lydén är att hitta de personer man vill få kontakt med, och det är inte alldeles enkelt. 

– Det är inte alls lätt, ingen är registrerad men vi letar i de register som finns över företagare och då får vi gå på namn vilket inte är den bästa metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista