Halmstad

Omöjlig hyra för Lilla Helfwetet

I lågkonjunktur och finanskris riskerar restaurangen Lilla Helfwetet i Halmstad att få sin hyra nästan tredubblad om några månader.

Diskussioner med fastighetsägaren, familjen Torstenssons, har inte lett någonstans och nästa steg blir nu en förhandling i hyresnämnden.

– Vi fick uppsägningen och förslaget om den nya hyran i oktober. Det var i inledningen av den, som det visar sig nu, djupaste lågkonjunktur och finanskris man kan komma, men vi anade redan då att vi var tvungna att ta strid för att komma till en lösning, säger Lilla Helfwetets ägare Kenneth Andersson.

Har ni haft en dialog med Torstenssons?

– Vi har fört en dialog och konstaterat att vi står väldigt långt ifrån varandra i åsikterna på hyresnivån. Vi har inte kommit fram till något konkret.

Skulle restaurangen klara en sådan hyreshöjning?

– Nej, det är helt omöjligt. 

Per Arbin på fastighetsägarna företräder familjen Torstenssons och han vill inte kommentera en enskild förhandling. Men han säger att positionerna inte är låsta och att förhandlingarna drar ut på tiden behöver inte vara negativt utan ger parterna tid att hitta en lösning.

I en tidigare förhandling i hyresnämnden mellan McDonalds och Torstenssons om hyran på hamburgerrestaurangen på Storgatan, där McDonalds begärt en hyressänkning, blev slutresultatet också en sänkning av hyran med 25 procent.

Det är inte den förre fastighetsägaren Peab eller den nuvarande, Torstenssons, som stått för investeringarna i den exklusiva restaurangen. 

– Allt från golv, väggar och tak till möbler, inredning och kök har vi själva investerat, säger Kenneth Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".