Arbetslösa akademiker bortglömda

Med en kraftigt ökande arbetslöshet sätts insatser in för de stora drabbade branscherna som bil- trä- och byggsektorn. Några som också drabbas är akademikerna men för dem finns inga anpassade åtgärder.

Arbetslösa akademiker är ingen stor grupp. De blir ofta arbetslösa i tysthet och utan möjlighet att få särskild stöttning.

På ett år har arbetslösheten ökat med 47 procent enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik.

De branscher som dragit ner mest är underleverantörer till fordonsindustrin, träbranschen och byggbranschen. Det finns också akademiker som förlorar arbetet, en grupp det inte görs något större väsen kring.

Det märker arkitekten Anneli Samuelsson i Kalmar som nyligen förlorade sitt jobb.

– Jag känner mig lite bortglömd. Det är så lätt att ordna kurser, fortbildningar och andra utbildningar till sådana som inte har så mycket utbildning, säger arkitekten Anneli Samuelsson som just blivit arbetslös.

Som lösning erbjuds hon nu en starta-eget-kurs.

– Man kan generellt säga att vi har inget arbetsmarknadspolitiskt uppdrag att jobba med akademiska utbildningar, säger Eva Hansson-Törngren, som är chef för Arbetsförmedlingen i arbetsmarknadsområde Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".