Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Regeringen vill ge kommuner vetorätt mot vindkraftsplaner

För att snabbt få igång mer vindkraft, föreslår regeringen nu att det ska räcka med en beslutsprocess i stället för två när det gäller större vindkraftanläggningar.

Centerpolitikern Ola Johansson i Kungsbacka reagerar mot att kommuner ser ut att få ett slags vetorätt mot nya vindkraftsetableringar.

I likhet med vad en statlig utredning föreslog i höstas vill man slopa prövningen enligt plan- och bygglagen, det gör att färre privatpersoner kan klaga men också att kommunerna får mindre makt över hur marken används. 

I stället vill regeringen nu ge kommunerna ett slags vetorätt, så att kommunfullmäktige kan säga nej till vindkraftsetableringar.

Men centerns kommunalråd i Kungsbacka, Ola Johansson, befarar att det ska bli politiska hänsyn som styr. 

– Då tror jag att det är bättre att göra som man tänkte från början. Att bara pröva enligt miljöbalken och inte ha det här kommunala beslutet som jag tror riskeras att fälla bra etableringar i vissa kommuner där en knapp majoritet inte gillar vindkraft.


Vill du inte som kommunal företrädare ha något inflytande i frågan?
– Vi jobbar med en översiktsplan och den har man inte tänkt ta bort. Där kan vi säga var kommunen tycker det är lämpligt respektive mindre lämpligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".