Elever från byggskolorna har mest jobbat med nyproduktion. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Unga saknar renoveringskunskap

Regeringens satsning på ROT-bidrag för att skapa jobb i byggbranschen bromsas av brist på snickare som kan reparationsjobb.

Men om man får igång den så kallade hallandsmodellen igen kan unga byggnadsarbetare som nu blir av med jobbet få de kunskaper de saknar för att klara ROT-uppdrag, säger Tomas Sundqvist på Byggnads i Halland. 

– Har det varit villor har det mest varit nytt. De har fått sätta upp reglar, skruva gips, de har inte fått riva någonting. 

Idag har omkring 200 av hans medlemmar blivit uppsagda. Till det kommer ett mörkertal på åtminstone 50 personer, enligt Tomas Sundqvist. 

De senaste åtta årskullarna från byggskolorna har i stort sett bara arbetat med nyproduktion. De nya, unga byggnadsarbetarna måst därför få lära sig hur man byggde förr. Annars blir det svårt att nu kunna ta ROT-uppdrag. 

– Exempelvis har jag ett företag som har sagt upp nästan all personal som har fått in en del ROT-jobb, och de har inte den kunskapen i det företaget.  

Arbetsförmedlingen i Halland har väckt idén att få igång hallandsmodellen, det samarbete mellan dåvarande länsarbetsnämnden och byggbranschen som under nittiotalet och en bit in på 2000-talet skapade arbete åt 700 personer i Halland.  

Då handlade det mycket om att renovera riktigt gamla hus. Regeringens ROT-program, som innebär skatteavdrag för arbetskostnader vid reparationsarbeten i villor, fritidshus och bostadsrätter, gör att efterfrågan nu finns i yngre husbestånd. 

Att hitta lärare till ett omstartat hallandsprojekt är inte svårt och det skulle också förbättra sysselsättningen, enligt Tomas Sundqvist. 

– Det är inga problem, vi har folk i branschen som kan det här. En del är uppsagda och går arbetslösa och då skulle de kunna få ett jobb, som lärare.  

Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad

ROT-skatteavdraget är en skattereduktion för de utgifter en boende har för reparationer och underhåll eller om- och tillbyggnader av småhus eller bostadsrätter.

Regeringen föreslår satsningar om drygt 8 miljarder kronor för 2009 för att stärka arbetsmarknadspolitiken och öka efterfrågan inom byggsektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".