Halmstad

24 av 25 är utländska studenter

Det är en stor majoritet av utländska studenter på mastersprogrammen vid Högskolan i Halmstad. Vid en jämförelse av olika lärosäten i Sverige läsåret 07/08 var Högskolan i Halmstad en av dem som hade högst andel utländska studenter, 96 procent.

– Det beror på att det är en utbildning i datateknik där det inte finns så många svenska studenter som kan söka. Vi är jätteglada över att så många utländska studenter har haft möjlighet, och velat söka till vår utbildning, säger Marita Hilliges som är prorektor på Högskolan i Halmstad. 

När mastersprogrammen infördes på svenska lärosäten 2007 så startade Halmstad en mastersutbildning i datateknik. Då var 96 procent, eller 24 av 25 utländska studenter.

I höstas startade ytterligare en, inom affärsutveckling. Den gruppen innehåller 15 olika nationaliteter och 80 procent utländska studenter. En perfekt gruppsammansättning, enligt Marita Hilliges.

– Dels ger vi våra studenter möjlighet till internationell erfarenhet och dels ger vi våra studenter i Halmstad möjligheter till att träffa utländska studenter och få ett internationellt perspektiv på sin utbildning. 

I Sverige är högskoleutbildningen skattefinansierad, vilket innebär att vi också betalar studieplatser för utländska studenter. Så ser det inte ut i andra länder.

Men att Sverige har det här systemet gör att Högskolan i Halmstad har ett utmärkt förhandlingsläge med de utländska lärosäten som skickar studenter hit.  

När vi tar emot en student från ett utländskt lärosäte, ger det oss möjligheter att skicka en student till det lärosätet.
Och studenten behöver då alltså inte betala någon terminsavgift eller liknande.

– Annars hade vi inte haft den möjligheten till våra studenter. Ett av våra stora uppdrag är att göra våra studenter anställningsbara och att de ska kunna arbeta i internationella team, säger Marita Hilliges.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".