Halland

Få liv räddas av kostsam sanering

Det kostar mer än det smakar att sanera giftig arsenik från till exempel Oxhult i Laholm och Tröingeberg i Falkenberg. Det menar statliga Konjunkturinstitutet, som tror att det vore mer effektivt att använda samma summa pengar för att åtgärda radon eller luftföroreningar.

Men så kan man inte resonera, tycker Malin Salberg på Länsstyrelsen i Halland. 

– Även om det bara är ett par stycken som vistas på området, så kan det utgöra en akut risk för dem, och jag tror att allmänheten anser att länsstyrelsen ska ta det på största allvar. För oss är varje människas liv värt pengar helt enkelt, säger Malin Salberg. 

Konjunkturinstitutet, KI, är en statlig myndighet som bland mycket annat försöker ta fram ett bättre beslutsunderlag för svensk miljöpolitik. 

Nu har KI kommit fram till att den sanering som har skett på ett 20-tal platser i Sverige där det finns arsenik i marken har gett väldigt små hälsoeffekter räknat i antal sparade liv, men samtidigt kostat mycket pengar. 

I Oxhult i Laholm kostade saneringen cirka en och en halv miljon kronor för varje liv som rent teoretiskt kunde räddas medan prislappen för ett sparat liv i Tröingeberg i Falkenberg hamnade på 3,6 miljoner kronor. 

Det är ändå förhållandevis billigt jämfört med på många andra håll i Sverige. 

KI tycker att om man vill förebygga att folk blir sjuka av miljön så är det kanske bättre att sanera radonhus som varje år beräknas ge 400 människor lungcancer, eller luftföroreningar som dödar flera tusen personer i förtid varje år. 

Men riktigt så enkelt är det inte säger Malin Salberg, det handlar inte bara om risken att människor ska dö av just arsenik, det gäller också djur och natur och psykologiska faktorer som oro.  

– Det är inte bara arseniken som gör att vi prioriterar ett område, utan det finns oftast andra föroreningar också. Man måste ha klart för sig synergieffekten, alltså väga ihop den sammanlagda effekten av alla föroreningar som finns på platsen. 

Använder ni pengarna på bästa sätt?

– Vi tycker absolut att vi gör det, säger Malin Salberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".