Halland

Svalt intresse för vårdnadsbidrag

I januari var det cirka 230 familjer som ansökte och fick vårdnadsbidrag i Hallands län, vilket ligger i linje med vad man förväntat sig i tre av de fyra kommuner som hittills infört bidraget. I Varberg hade man däremot trott att intresset skulle vara större.

– När vi tittade på de förfrågningar vi hade haft ute tidigare så visade det sig att knappt 200 var positivt intresserade men vi sa att vi vid årets slut skulle ha 100, så lite längre blev det, säger Birgitta Gilberth som är handläggare för vårdnadsbidraget på Barn och utbildningsförvaltningen i Varberg. 

Efter Kungsbacka, som betalade ut runt 120 vårdnadsbidrag i januari, är Varberg den kommun som betalat ut flest bidrag. Men man hade räknat med ännu fler trots femtiotalet utbetalningar. Det går att jämföra med Halmstad och Falkenberg som båda hade ett trettiotal utbetalningar var.  

Det går fortfarande att söka vårdnadsbidrag, så siffrorna kan ändras. Vilket man har märkt av i Varberg med ett ökat antal ansökningar efter årsskiftet.

– Det är mycket arbetslöshet, jag frågar inte, men jag kan misstänka det för det har blivit en liten sving upp här i ansökningar. 

Trots att antalet ansökningar, och då också utbetalningar, är färre än vad man från början trott så är Birgitta Gilbert inte förvånad.  

– De som söker tycker att 3000 är ett för litet belopp. Hade summan varit större tror jag att fler hade sökt. Det är ett tillskott men det ersätter inte att arbeta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".