Den statliga kulturutredningen

Friare roll för kulturen i Halland

På torsdagen presenterades den statliga kulturutredningen. I Halland ser man positivt på utredningen som framförallt ger Halland friare tyglar att själv prioritera vad som är viktigt och inte viktigt i kulturväg.

– Dels att man kraftsamlar på den centrala nivån att vi inte ska behöva möta kanske 20 olika enheter utan nu så kraftsamlar man på tre enheter. Och dels så kommer den regionala nivån få ett helt annat inflytande och vi kommer att få friare roll att prioritera det som vi tycket är viktigt för Halland, säger Göran Karlsson är Regionstyrelsens ordförande.

Det blir en annan dialog med staten, är det positivt?

– Mycket positivt, vi har efterfrågat den här dialogen under en lång tid. Vi har känt att kulturpolitiken i Halland har formats i Stockholm genom att vi har varit bundna till de ekonomiska resurser som man har prioriterat i Stockholm. 

– Har man prioriterat 500 000 kronor till Teater Halland så har vi fått de pengarna under förutsättningen att vi har medfinansierat med lika mycket och ibland har det inte stämt med de prioriteringar som vi har haft på regionalnivå, säger Göran Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".