Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Halland

Hundägare vill ha stor rastgård

Från 1 mars gäller koppeltvång för hundar i skogen och i parkområden. Därför har nu över 50 hundägare från Haverdal utanför Halmstad skrivit på en namnlista för att få en hundrastgård i samhället. 

Initiativtagare till namnlistan är Haverdalsbon och hundägaren Cecilia Hellström.

– Det är egentligen sex månader vi måste ha dem kopplade. Det är den bästa tiden på året då vi vill vara ute och det är skönt att vara ute, säger Cecilia Hellström.

Hon och ytterligare ungefär 50 hundägare vill inrätta en hundrastgård på cirka 3 000 kvadratmeter i närheten av Västerhagsskogen i Haverdal för att hundarna ska kunna röra sig fritt utan koppel även på sommaren.

Förslaget är redan inskickat till Halmstad kommun och Cecilia Hellström hoppas självklart på positiva besked. Hon menar att många gamla människor ställer sina bilar och går på promenad med sina hundar, som är kopplade men att det inte räcker.

– De behöver mer motion och gamla människor klarar inte alltid av det. Men finns det en inhägnad stor rastgård kan man kasta boll och pinnar och hundar får ett bättre liv, säger Cecilia Hellström.

Koppeltvånget för hundar i skogen gäller från första mars. Det är för att viltet under den här perioden får sina ungar och är känsliga för störningar.

Den första maj blir det också hundförbud på stränderna och då räcker det inte med att bara ha en hundrastgård vid Västerhagsskogen, enligt Cecilia Hellström.

Hon tycker att det även borde finnas en badstrand i Haverdal, där hundar ska vara tillåtna.

– Det finns människor som är rädda för hundar och det måste vi respektera. Samtidigt är det  underbart för oss som bor här i Haverdal att gå här på stranden med våra hundar som är den bästa tiden för oss alla. Så visst det är nästa etapp – en badstrand för hundar i Haverdal, säger Cecilia Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".