Falkenberg

Unik kittel undersöks av experter

Den kittel i brons som hittades vid Skrea Backe ska undersökas närmare av arkeologer. Fyndet gjordes i samband med arkeologins dag i höstas.

Bronskärlet som troligen omkring 2 000 år gammalt visade sig vara fullt av gravgåvor och benrester. Nu har Riksantikvarieämbetet anslagit 84.000 kronor för att Länsstyrelsen i Hallandska kunna fortsätta att undersöka det sensationella fyndet.

– Pengarna kommer att gå till att konservera och stabilisera kitteln, säger Marianne Foghammar som är biträdande länsantivarie i Halland.

– Sedan behövs mer pengar för att göra en osteologisk undersökning av de benrester som fanns i kittel för att ta reda vilken människa och djur som det kan ha vara frågan om.

– Det fanns också spännen och knivar som vi ska titta lite närmare på, säger Marianne Foghammar.

Marianne Foghammar är biträdande länsantikvarie: [Duration:0:58](Kitteln 090213) Marianne Foghammar, biträdande länsantikvarie. Reporter: Göran Frost

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".