Det får inte kosta att åka i Vasaloppsspåret. Foto: Ulf Palm/Scanpix.
Varberg

Inget stöd för åkavgift i Åkulla

Sedan miljöminister Andreas Carlgren sagt att det inte får kosta pengar att åka skidor i Vasaloppsspåret, så höjs röster för att man inte heller borde få ta betalt i spåret i Åkulla.

Några anonyma brevskrivare betecknar avgiften som tas ut i Åkulla som en stöld av allemansrätten, men skidalliansens ordförande Christer Gunnarsson tycker att avgiften är rimlig. 

– Det är en förutsättning för att det här ska komma till över huvud taget. Det beror på att vi är ett 40-50-tal människor som jobbar ideellt, men vi är ändå helt beroende av att kunna ta ut den, som vi tycker, väldigt låga åkavgiften. 

Nyligen förklarade miljöminister Andreas Carlgren att det inte finns stöd i lagen för att ta ut en avgift i delar av Vasaloppsspåret, eftersom allemansrätten gäller.

I så fall krävs det att någon har bekostat mer avancerade anläggningar än bara skidspår. 

Åkulla skidallians fick redan från början kommunens välsignelse att ta betalt. 

– Vi har väl inte undersökt juridiskt vad vi har för rätt, men vi kan konstatera att man gör det på nästan alla andra ställen, till och med i Kiruna. 

Det är vuxna som får betala 40 kronor och om någon vägrar så insisterar man inte från skidalliansen. 

Men om det skulle visa sig att miljöministerns besked från Vasaloppsspåret gäller även i Åkulla så skulle spåret vara hotat. 

– Då tror jag förutsättningarna försvinner att hålla anläggningen i gång. Alternativet är att den drivs i kommunal regi, och då är det inte säkert att det blir något över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".