Halmstad

Människosmuggling kan försvåras

Nu kan bli lättare att komma åt människosmuggling genom bland annat skenäktenskap. Rättegången i Halmstad kan leda till ändring i lagen.

– Förhoppningsvis kommer man att göra något åt det här nu, säger Marianne Paulsson, chef vid utlänningsroteln i Halmstad.

Marianne Paulsson ledde utredningen om den stora människosmuggelhärvan i Halmstad förra året och krävde en lagändring efter att alla åtalade friades av rätten. Nu har justitiedepartementet tagit till sig hennes förslag som alltså kan leda till en lagändring.

– Förslaget till lagändring är att straffbelägga skenäktenskap som ett sätt att smuggla in människor. Om man köper falska handlingar genom mutor ska handlingarna betraktas som om de är falska.

Marianne Paulsson blev för ett tag sedan inbjuden till justitiedepartementet för att berätta om de problem som uppstått i samband med den stora människosmuggelrättegången i Halmstad i mars förra året.

34 personer stod åtalade men alla misstänkta friades på grund av den svenska lagstiftningen.

För att bli dömd för organiserad människosmuggling ska personerna ha smugglats in i landet utan att ha papper och passerat passkontroller. Enbart så kallad skenäktenskap är enligt svensk lag inte straffbart.

Med en annan lagstiftning hade rättegången fått en annan utgång enligt Marianne Paulsson.

– Det vi påstod i rättegången var riktigt. Bekymret var ju att även om vi kunde besvisa det så var det inte straffbart, säger Marianne Paulsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".