Varberg

Tvist i Apelviken kan gå till HD

Den flera år långa tvisten om arrendeavgifterna för stugägarna i Apelviken i Varberg går vidare. Båda parterna, de privata markägare, som kräver kraftigt höjda arrenden och stugägarna, vill nu att Högsta Domstolen slutligen ska avgöra tvisten.

Karl-Axel Jansson, ordförande i Stugägareförening, med omkring 800 medlemmar, säger att de ständigt begärda höjningarna av arrendena kan tvinga flera stugägare bort från Apelviken.

– Många är både ilskna och ledsna på det här att ständigt ta ut mer och mer från någonting som man själv har lagt ner både tid och kraft på. Allting som har gjorts i Apelviken har vi stugägare gjort, markägarna har inte gjort någonting under alla år, säger Karl-Axel Jansson.  

Arrendetvisten kan innebära en höjning av arrendet från 5 500 till 15 000 kronor för en normalstor tomt på 500 kvadratmeter, om de två privata markägare som driver ärendet får rätt i Högsta Domstolen under förutsättning att HD då också ger prövningsrätt. 

Eftersom tvisten uppstod inför perioden 2006-2010 riskerar de 20 stugägare, som är pilotfall, att retroaktivt få erlägga drygt 30 000 kronor, redan innan de kommande fem årens arrende ska fastställas. 

Framförallt pekar markägarna på det allt högre marknadsvärdet för tomterna, sedan ett antal stugor sålts till höga priser. 

Efter att först arrendenämnden i stort sett medgav en fördubbling av arrendet till 10 500 kronor, gick markägarna vidare till Hovrätten som förra veckan accepterade en ytterligare höjning till 12 000 kronor. 

Den sakkunnige reserverade sig dock och menade att 9000 kronor ska gälla. Trots det står markägarna fast vid sitt krav på 15 000, som man nu vill att HD ska pröva och slå fast. Det har nu även fått stugägarna att begära en prövning.

En tredje stor privat markägare nöjer sig dock med en arrendehöjning med index, medan den störste markägaren Varbergs kommun, som också vill höja arrendena valt att avvakta till dess att tvisten slutligen avgörs.  

– Det är ett bekvämt sätt att slippa arbeta med arrendefrågan. Det är orimligt att man på grund av att stugägarna lägger ner väldigt mycket tid, kraft och pengar ska betala mer arrende för att man har gjort i ordning området, säger Karl-Axel Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".