Plagiat av text är det vanligaste fusket. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
Halmstad

Fler studenter fuskar

10 studenter blev avstängda efter fusk på Högskolan i Halmstad förra året. Plagiat av texter på internet  är det vanligaste fusket på tentorna.

I takt med den nya tekniken har  fusket ökat vid Högskolan i Halmstad. 10 studenter blev anstängda under en period från undervisningen förra året vilket är några fler jämfört med 2007. En student tilldelades en varning.

Högskolan arbetar med att på olika sätt informera studenterna om vilka reglet som gäller  inte minst vid själva tentamenstillfället. Ingen av de studenter  Radio Halland talat med trodde att fusket skulle bero på att någon missuppfattat gällande regler.

Rektorn Romulo Enmark som också är ordförande i högskolans disciplinnämnd säger att just plagiat av text är det helt dominerande fusket.

– Man hämtar identisk text på internet eller hos varandra.

– Vi försöker att gå ut med så mycket instruktioner hur man ska citera skriftliga källor. Faktum är att bara genom att sätta citationstecken kan man undvika att bli en fuskare, säger Romulo Enmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".