Kungsbacka

Fritt fram att välja hemtjänst

Den nya friheten att själv välja vem som ska komma hem och utföra hemtjänsten klubbades på tisdagskvällen av kommunfullmäktige i Kungsbacka. Därmed är det nu klart att reformen träder i kraft den första mars.

Beslutet togs i stor enighet men efter en lång debatt där äldreomsorgen anklagades för en bristfällig hantering av frågan.

Socialdemokraternas kommunalråd Eva Borg ansåg att kundvalet missar ett av sina syften:

– Vi vet ju att nämnden för äldreomsorg arbetar med för att få ner antalet olika personer bland personalen som besöker en hemtjänstberättigad. Det problemet lär man inte kunna göra något åt med tanke på att det ändå är kommunens personal som kommer på natten, säger Eva Borg (S).

Socialdemokraterna och miljöpartiet ville också ha garantier för att de som arbetar på privata hemtjänstföretag ska ha samma rätt som offentligt anställda att berätta för journalister om missförhållanden men de fick inte med det i beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".