Enligt LRF så hotas hagarna av nya EU-regler. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Halland

LRF strider för svensk beteshage

Lantbrukarnas riksförbund ställer nu kravet att jordbruksminister Eskil Erlandsson ska strida för att den klassiska, svenska beteshagen med träd och betande djur ska få finnas kvar. Enligt LRF så hotas hagarna av nya EU-regler om hur många träd det får finnas på betesmark.

Enligt LRF så hotas hagarna av nya EU-regler om hur många träd det får finnas på betesmark.

En skrivelse med det budskapet går nu genom landet för att så småningom överlämnas till ministern.  

– Betesmarker i europeiska ögon är ett stort fält med massa gräs på och inget annat, varje landskap har sin särprägel och det är det vi reagerar på, att EU försöker likställa verkligheten i Frankrike med verkligheten i Sverige, säger Lennart Nilsson som är regionordförande för LRF i Halland. 

Detta tycker ni inte om inom bonderörelsen, på vilket sätt protesterar ni?

– En budkavle ska gå genom landet, där vill vi att politiker står upp för vad de tidigare lovat. Det vill säga att vi ska få behålla beteshagar och få de stöd som vi är berättigade till. Både jordbrukskommissionären Marianne Fischer Boel och vår jordbruksminister Eskil Erlandsson har gett signaler där vi har trott att det löser sig. 

Har ni fått andra signaler som gör att ni uppvaktar Erlandsson?

– Idag har man backat på detta och säger EU-revisionens regler gäller och jordbruksverket håller på att processa nya regler.  

Vad vill ni att Erlandsson ska med budkaveln?

– Vi vill att han går ner till EU-kommissionen och är väldigt tydligt med att vi inte accepterar det här från svenskt håll från Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".