Kungsbacka

Demokrati utan byråkrati

Billigare bussresor, varmare klassrum och fler rockspelningar, är några av de saker som Kungsbackas ungdomar vill ha enligt den omröstning som blev klar på ungdoms- och demokratidagen.

Ett 20-tal ungdomar deltog, många av dem vill också ha bättre skolmat. 

– God mat oftare, varför är det bara elevernas favoritmat en gång om året, säger en av ungdomarna.

Det ämnesområde som kanske samlade flest röster vid omröstningen på barbrokratidagen var kollektivtrafiken.
Lukas Löfgren hade en idé.

– Att vi ska få åka billigare på helger. Vi som bor i Onsala tar bussen hela tiden. En fjärdedel av månadspengen går åt att åka två gånger.

På barbrokratidagen fanns också Camilla Sjögren, ungdomssamordnare i Kungsbacka.

Varför gör ni detta?

– ”Barbro betalar” finns till för att ungdomar ska få vara med och påverka de som bestämmer i Kungsbacka och det här är ett sätt att få fram deras åsikter, tankar och idéer.

Ni praktiserar demokrati utan byråkrati, går det verkligen?

– Det är svårt men för att få med sig ungdomar måste man förenkla en del. Det tar för lång tid annars och det kan lätt bli för krångligt. Därför har vi myntat begreppen barbrokrati. Där vi försöker göra detta enkelt och smidigt.

Ungdomarna fick lämna förslag på förmiddagen och sedan träffa politikerna några timmar senare, ett bra och enkelt sätt säger Camilla Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".