Halland

Ökat tryck på vuxenutbildningar

Trycket på vuxenutbildningarna i Halland ökar. Samtliga kommuner har fler inskrivna jämfört med förra året.

Efter några år med vikande intresse på vuxenutbildningar har nu en orolig arbetsmarknad gjort att den trenden tydligt har vänt. Andreas Lökholm är 1:e rektor för vuxenutbildningen i Halmstad. 

– Det är fler som visar intresse och man är mer specifik i vad man önskar. Många efterfrågar yrkesutbildningar, säger Anders Lökholm.  

Så ser det ut även i resten av länet. I Kungsbacka till exempel är det nästan 20 procent fler inskrivna den här terminen jämfört med vårterminen för ett år sedan.

I Varberg har man 3-4 veckors väntetid för de som vill boka tid till yrkes- och studievägledningen. Anledningen till ökningen kan ha en enkel förklaring. Nämligen att fler varslas och då rekommenderas av arbetsförmedlingen att gå en utbildning. Men riktigt så lätt kan man inte förklara det tror Andreas Lökholm. 

– En del har blivit varslade, men jag kan inte säga att det är en allmän varselsituation som driver på det här. Jag tror att många yngre har haft tillfälliga arbeten på arbetsmarknaden som nu försvinner, säger Andreas Lökholm. 

Det ökade trycket hänger ändå ihop med en tuffare arbetsmarknad. Fredrik Ahlberg har bestämt sig för att sadla om till lastbilschaufför och går en Kvalificerad Yrkesutbildning på vuxenutbildningen i Halmstad. 

– Det ger en bra möjlighet att få jobb efteråt. Det var arbetsbrist på mitt förra jobb så jag blev uppsagd, då fick jag det här erbjudandet, säger Fredrik Ahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".