Trots lågkonjunktur går intresset för att anlita städhjälp upp. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Halmstad

Fler anlitar städhjälp

Sedan skatteavdraget för hushållsnära tjänster infördes har Halmstadbaserade företaget Homemaid ökat sin omsättning med trettio procent.

Homemaid har tre verksamhetsområden men det är bland de hushållsnära tjänsterna som ökningen syns tydligast.  

– Det märks att det växer kraftigt där och det växer fortfarande. 2008 har varit ett jättebra år med över 40 procent tillväxt där och 30 procent totalt för bolaget, säger Åsa Keller som är vd för Homemaid. 

Kan du beskriva en kund som anlitar Homemaid?

– Den vanligaste kunden för oss är en typisk småbarnsfamilj, ålder 35-45. 

Det låter ganska motsägelsefullt. Industrin går på lågvarv och rapporter om nya varsel har blivit vanligt den senaste tiden. Men ändå går intresset för att anlita städhjälp i hemmet upp.  

– Jag tror att allt fler från målgruppen prioriterar balansen mellan sitt jobb och hemmet framför att göra andra nöjen.  

Åsa Keller menar att många hellre väljer bort resor eller annan typ av shopping före hushållsnära tjänster. Homemaid har kunnat anställa 100 personer under 2008, vilket i tjänster innebär drygt 70 heltidstjänster.

Det har varit många nyanställningar inom hela branschen under 2008 och branschorganisationen Almega anger att 90 procent av de nyanställa kommer från arbetslöshet. 

I ett hem strax utanför Halmstad städar Rose-Marie Svensson. Hon är en av dem som kom till Homemaid från arbetslöshet.  

– Jag behövde ett rörligt jobb, jag var arbetslös så jag provade på detta. Jag trivs väldigt bra, det är omväxlande.
– Det är inte konstigare än att beställa en målare. Det är mer accepterat idag att man är hemma och städar hos folk, säger Rose-Marie Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".