Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Statligt lantbruksstöd får kritik

Landsbygdsprogrammet, som gav lantbruksföretag i Halland över 88 miljoner kronor i stöd mellan år 2000 och 2006, döms ut av en utredning gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet.

Ansvariga utredare konstaterar att stöden inte haft önskade effekter och föreslår att stöden tas bort. 

– Det man ville åstadkomma var ökade inkomster, ökad sysselsättning och effektivare företag med hjälp av de här stöden och det har vi inte kunnat belägga att man har fått, säger Eva Kaspersson som är en av utredarna. 

Landsbygdsprogrammets pengar kommer från regeringen och EU och går framförallt till att värna och utveckla landsbygdens miljö. Men de går också till att främja en ekonomisk och socialt hållbar landsbygd. Till det fick halländska lantbruksföretag dela på 88 miljoner kronor under 2000 till 2006.  

– När man gör en samhällsekonomisk utvärdering kan man konstatera att man hade kunnat använda pengarna bättre inom någon annan sektor eller inom något annat område, än att ge dem till en redan ganska stark grupp företagare som man har gjort.

– Det finns andra sektorer i samhället som har behov, och där du inte får verksamhet om inte staten stöttar den och det gäller utbildning, vård och omsorg, säger Eva Kaspersson. 

Henrik Andersson är regionchef för LRF, Lantbrukarnas riksförbund Halland.
– Jag har en känsla av att ekonomer tänker väldigt kortsiktigt, säger Henrik Andersson. 

– Pengarna har ju kommit till nytta till enskilda företagare. Det har haft en stor psykologisk effekt. Är det någon i en bygd som satsar och kanske då lite extra med hjälp av företagsstöd så dras resten av bygden med i det hela.

På LRF Halland är man mer än nöjda med lantbruksprogrammet och tvärtemot utredarna vill LRF att stöden till och med ska utökas. 

– Någonting är faktiskt säkert och det är att vi har bra förutsättningar för livsmedelproduktion i Sverige, vi har arealer och utrymmen, kunnande och kompetens och många medlemmar på landsbygden som vill satsa, säger Henrik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".