Halland

Lokaltidningar tappar annonser

De två ledande halländska tidningarna, Hallandsposten och Hallands Nyheter märker av den rådande lågkonjunkturen i form av tappade annonsintäkter. 

Intresset för att annonsera i Hallandsposten och Hallands Nyheter har den senaste tiden minskat, framförallt har intresset för platsannonser dalat rejält.  

– Vi började känna av en nedgång under andra halvåret förra året, sedan har det förstärkts ganska kraftigt under december och inledningen på 2009 så vi ser helt klart en nedgång, säger Göran Johansson är vd för Hallandsposten och Hallands Nyheter. 

I januari hade annonsintäkterna för de båda tidningarna gått ned med 10 till 15 procent om man jämför med förra året. Enligt Göran Johansson kommer både februari och de närmsta månaderna visa samma siffror.  

Hallå Kungsbacka är ytterligare en tidning, förvisso relativt ny och utan siffror att jämföra med, som också märker av lågkonjunkturen genom det tröga läget för just annonser.   

– Det som framförallt har backat kraftigt är platsannonserna, de är nästan halverade i förhållande till förra året. Det är också kraftiga nedgångar på motormarknaden och fastighetsmarknaden. För övrigt ser det ganska ljust ut, vi ligger på ungefär samma nivåer som tidigare och då tänker jag på vanliga detaljhandeln, säger Göran Johansson. 

Det är bland annat annonser från detaljhandeln som räddar övriga tidningar och som gör att de faktiskt visar på plusresultat.  

Kungsbacka Tidning, Norra Halland, Laholms Tidning och Kungsbackaposten hade faktiskt alla överraskande ökat annonsförsäljningen med mellan sju och tre procent i januari i år om man jämför med förra året.  

Men Stellan Sturesson på Laholms Tidning säger att det inte är dags att ropa hej än och ansvariga bakom de halländska tidningarna håller med och ser ödmjukt på resten av året.  

På Hallands Nyheter och Hallandsposten har man tagit steget längre och rustat sig för vad som komma skall. 

– Vi är rustade för att hålla emot åtminstone det första halvåret sedan hoppas vi på en vändning, säger Göran Johansson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".