Halland

Skatteintäkterna minskar ännu mer

Beskedet från Sveriges kommuner och landsting att skatteintäkterna kommer att minska ännu mer än man trodde i höstas, kommer inte som någon större överraskning. 

Sveriges kommuner och landsting spår nu att de sammanlagda skatteintäkterna för kommunerna blir fem miljarder kronor mindre i år och elva miljarder mindre 2010, jämfört med vad man trodde före jul.  

Falkenbergs kommun uppger att detta betyder minus 20 miljoner för 2009. I Hylte handlar det om cirka 10 färre skattemiljoner.  

Annbritt Ulfgren kommundirektör i Varberg, har ännu ingen precis siffra, men kommenterar prognosen. 

– Det kommer inte som en chock men den är lite dystrare än vi hade räknat med. Den beredskap vi har mobiliserat och diskuterat, för att kunna prioritera och effektivisera vår verksamhet, måste vi sätta oss ner och ta oss an. 

Ser du redan nu att man måste göra förändringar? 

– Vi måste se över och tänka igenom förändringar vid personalomsättningar. Hur kan vi omdisponera, jobba på ett annat sätt? Kan vi ändå ge den service vi som vi behöver för Varbergsborna? 

Ni hade liksom en del andra kommuner börjat fundera på att tidigarelägga investeringar för att mota arbetslösheten, vad händer med de planerna nu?

– Jag tror att de behöver fullföljas så gott det går för det hjälper ju till för att få igång samhällsekonomin och ekonomin för Varbergs kommun. Det är prioriterad verksamhet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".