Många vill höja a-kassan

När konjunkturen vänder ner och många varslas om uppsägning ökar intresset för att höja sin a-kasseersättning genom att teckna en inkomstförsäkring. Det märker man på Konsumenternas Försäkringsbyrå, dit många hör av sig för ta reda på vad som gäller för att kunna få ut lite mer än A-kassan ger.

– Vi får fler samtal och frågor nu än vi fått tidigare, säger Camilla Bratt på Konsumenternas Försäkringsbyrån.

Vad vill folk veta?

– Några vill kolla upp hur de ska tolka villkoren och andra vill höra om det går att skaffa någon försäkring nu, då är det ofta dem som redan blivit varslade. Då är det tyvärr redan för sent, säger Camilla Bratt. 

Vanligast är att man via facket är ansluten till en inkomstförstärkning, antingen så att den ingår i medlemsavgiften eller att den går att teckna frivilligt.

Men det går också att teckna den privat, för att den vägen få ett ekonomiskt tillskott till vad man får utbetalt i arbetslösersättning under en period som varierar för olika försäkringar. 100 eller 200 dagar är vanligt.

Det gäller också att räkna på vad kostnaden blir, inte minst om inkomsten är låg och sätta sig in i de regler som finns. Till exempel om man varit sjukskriven en längre tid eller varit borta från jobbet av andra skäl, enligt Camilla Bratt.

– Du får inte ha blivit varslad och det får inte finnas något hot om varsel när du tecknar försäkringen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".