Varannan gymnasist känner sig stressad flera gånger i veckan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kungsbacka

Stress vanligt bland skolungdomar

Många tonåringar i Kungsbacka upplever olika former av stress särskilt på gymnasiet. Det visar den stora enkät där ungdomar fått svara på 80 frågor om allt ifrån fritid till skola och hälsa.

Kungsbacka är en av ett 20-tal kommuner där åttondeklassare och andraårsgymnasister under 2007 svarade på ett stort antal frågor om hur de upplever sina liv.

Resultatet är i stort sett ganska bra men bland problemen märks olika former av stressymtom, särskilt bland flickor på gymnasiet. Varannan gymnasist känner sig stressad flera gånger i veckan eller varje dag. Och lika många har svårt att sova åtminstone en gång i veckan.

– När det är så många som upplever huvudvärk, stress och magont  så måste man fundera över hur man ska arbeta för alla ska må så bra som möjligt, säger Åsa Ekman som är kommunens demokratiutvecklare.

Samtidigt är det påtagligt hur ungdomarna i Kungsbacka är betydligt mer positiva till sin skolmiljö än unga på andra orter Många har också en stark framtidstro.

– Jag tror att det kommer att gå jättebra. Det är klart att man mäste se positivt på framtiden, säger Johanna Waller som går andra året på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".