Man får bara gå kursen under åtta veckor. Foto: Johan Davidsson/SR Halland.

Snabb väg till jobb för invandrare

Arbetsförmedlingen hoppas kunna erbjuda en snabbare väg till arbete för invandrare med den nya kursen Yrkessvenska. Kursen, som leds av Folkuniversitetet i Halmstad är den enda i sitt slag i Halland och har pågått i tre veckor.

Kursen Yrkessvenska börjar redan ge resultat för deltagarna.

– De vill verkligen och de märker att det händer någonting här. På tre veckor har vi gjort sex studiebesök och tre är på praktik, säger Anna Odefalk som är kursledare. 

Meningen är att deltagarna ska kunna dra nytta av sina kunskaper som de har haft med sig till Sverige. På Yrkessvenskan lär sig snickaren till exempel vad olika verktyg heter på svenska.  

Kursen är ett komplement till Svenska för Invandrare och medan deltagarna studerar inom sina egna områden, ringer Anna Odefalk runt till företag som kan tänkas ta emot deltagare för studiebesök. Förhoppningen med studiebesöken är att det ska leda till en praktikplats, som i sin tur kan leda till arbete. 

Det gäller att hålla sig framme, för man får bara gå kursen under åtta veckor. 

– Man får hoppas att de får en skjuts på vägen, att motivationen stiger och att vi förhoppningsvis hittar vettiga praktikplatser tillsammans med deltagarna så att de känner att de får jobba med det de kan och får en gnista tillbaka. 

Lulzim Arifi kommer från Kosovo och har varit i Sverige i drygt ett år. Han har redan haft arbete under korta perioder men tror att han har större chans till fast anställning efter kursen i Yrkessvenska. 

– Jag hoppas förbättra språket och att snart få jobb, säger Lulzim Arifi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".