Kommunen sänker inte hyran för simklubben Stimmet. Foto: Lars Salomonsson/SR Halland.
Laholm

Fortsatt hög hyra för simklubb

Simklubben Stimmet har inte på något sätt sämre villkor än andra föreningar i Laholm. Det säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Anders Bengtsson med anledning av den kritik Stimmets ordförande Elver Åkesson riktat mot kommunen för att ta ut för hög hyra för klubbens simskolverksamhet.

Stimmets bidrag är inte heller lägre än andras säger Lars-Anders Bengtsson, centerpartistisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

– Nej, tvärtom, räknar man på hela anläggningen har de en subvention på 50 procent precis som alla andra föreningar har i kommunen, säger Lars-Anders Bengtsson.

Elver Åkesson undrade om ni inte bryter mot konkurrenslagen genom att er egen simskoleverksamhet, den kommunala, inte betalar någon hyra. Är det så?

– Nej vi har en internhyra på anläggningen och den måste vi räkna in i hela verksamheten som finns i badhuset. 

Internhyran som kultur- och fritidsnämnden betalar per år för all sin verksamhet är 5 miljoner kronor och då ingår den kommunala simskolan i den summan. Utslaget per dag blir det för Simhallen och Folkhälsocentrum 1 800 kronor, vilket Lars-Anders Bengtsson jämför med de 900 per dag Stimmet betalar för sin simskola på söndagarna.

Dessutom slipper Stimmet betala hyra för en kontorslokal föreningen disponerar i Folkhälsocentrum.

Men det handlar ju ändå om en verksamhet som kommunen är skyldig att erbjuda alla Laholmsbarn och som Stimmet nu står för.

Kan ni då inte sätta ner hyran? 

– Först vill jag framförallt säga att de har en jättebra verksamhet, det är inte den som vi kritiserar, men däremot att sätta ner hyran idag det tror jag inte på i dagsläget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".